Ânlar’dan Ân’a, Parçalardan Bütüne
giresundangelsin

İnsanın bilgisi arttıkça dünya görüşü, olaylara yaklaşımı ve yorumlayışı; sahip olduğu düşünce sistemi ve aklını kullanım şekli, her biri değişim geçiriyor. Anladığım kadarı ile; bilgisayar ekranında gezdirdiğimiz mouse ve onun çalışma sistemini örnek olarak kullanırsak, o şekilde hareket eden bilinçli bir düşünme sistemimiz olduğunu varsayalım. Düşünme eylemine geçtiğimizde ekranımız ne kadar genişse, düşünmek istediğimiz tarafta ne kadar çok anı ve bilgi biriktirmişsek, ortaya çıkan fikir ve yorumlarımız o bağlamda (+&-) şekilleniyor. Buraya kadar olan kısım vakâ, mesele insan durduğu yerden hayatı ve olayları yorumlayabiliyor olması. İnsanın insanlara, olaylara ve yaşama karşı yaklaşımını, makalelerin anahtar kelimeleri gibi ekranının bir tarafında yazan o anahtar kelimeler belirliyor, hatta tavırlarımızı ve duruşumuzu, korku ve endişelerimizi bile…

Sistemin, DİA’larla (L. Althusser) yetiştirdiği bir “Militan Vatandaşlık”tan, (yeterli-yetersiz, doğru-yanlış (toplayarak, anlayarak, ekleyerek; toparlıyor, düzeltiyoruz)) şu an ki duruma gelene kadar geçirdiğim halleri düşünüyorum. Yeni edinilen bilgiler; sahip olunan, savunulan ve korunan yapıyı o kadar değiştiriyor ki, tarafken aleyhtar oluyorsun (18- Hayır, biz hakkı batılın üzerine atarız da beynini parçalar. Bir de bakarsın yok olup gitmiş. Allah’a karşı yakıştırdığınız nitelemelerden ötürü yazıklar olsun size! Enbiya Suresi). Gerçek için bir sabit gerekiyor, bilgi ise her şey bir veridir. Bilgi insana bir zaman sonra haz bile vermeye başlıyor fakat avam ve tebaa ile aran açılıyor, iletişim dilini ve bağı kaybediyorsun. İşte insanın/insanlığın süreci burada başlıyor!

Denemek için uygun bir ortamın olduğu ânda; şimdi düşünmeyi bırakıp, düşünmemeye, iç sessizliği sağlamaya çalışıcam dedim ve denedim. Aynı kanallardan beslendiğimiz (göz, kulak, ağız, burun, sinir sistemi vs.), benim sahip olduğum bütün anılara ulaşabilen; öfke anında daha da öfkelendirmek için, kırgınlıkta araları daha da bozmak için, o ân görmezden geldiğin ne kadar hatıra varsa çoğunu hatırlatan; tavsiye ve telkinlerde, düşünce yoğunluğu ile sinir sistemine ve hislere etki edebilen (13- Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz, ona şah damarından daha yakınız. Kaf Suresi), insanın kendisi ile konuşan bir “iç ses (Nefis? Şeytan? …? hisleri anlarım fakat ses olayı enteresan, eyvah! (anlık mimiklerini kontrol edemeyen de, belki anlayabilir))” olduğunu gördüm. (7-9 - Nefse ve onu düzgün bir biçimde şekillendirip ona kötülük duygusunu ve takvasını ilham edene andolsun ki, nefsini arındıran kurtuluşa ermiştir. Şems Suresi)

İnsanın bir konu, şey ya da kişi hakkındaki soruları(?), merakı bittiğinde ilişkisi de bitiyor. Uzay, felsefe, bilim vs. farklı disiplinler içine girdikçe genişliyor (255- …Onlar O’nun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar…. Bakara Suresi). Şu ândan tespit edilen disiplinlerin geçmişine ve gelişim sürecine baktığımızda basitleşiyor fakat gelecek muğlaklaşıyor, kayboluyorsun. Bu nokta da bir sabit ve durup geriye (topluma/insanlığa) yardım etmek gerekiyor.

“Ey ALLAH’ım, bana, Sana ulaştıran, Sen’i anlamamı sağlayan, Sen’i anlayabileceğim bilgi ve beceriler verdin. Her ânımda keyifle ve hazla Sen’i andım. Sen’inle birlikte oldum ama Dünya’nın gidişatına müdahale edemedim/etmedim. Yanlış gördüm söylemedim, zulme mâni olmadım. Senin verdiğin nimetlerle öne geçenler, önüne geçtiklerini kendilerine ram ettiler. Biz etmedik, kimseye de bir şey etmeden/demeden Sana geldik! Sen’in, rahmetin ile muamele ettiklerinin kurtulacağı ândayız/yerdeyiz, bize rahmet et!?” ???

Savaş esirlerini, Kur’an’ı dinleyebilecekleri/duyabilecekleri bir yerde muhafaza eden Peygamber’den, Ümmet bilincini kaybeden Müslüman modeline dönüşüyoruz. Herkes filozof olmasa da olur ama herkesin, İslam’ın geleceği için, bilgiyi ve olayları süzebilecek ve yorum yapabilecek bir hal ve bakış açısına sahip olması gerekiyor. Dolayısıyla da bu duruma ulaştıracak, fıtrata uygun başarılı bir metoda ve anlamlandırabildiği alanda konumlanmış Müslümanlar’a ihtiyaç var. İnsana, kendini ve tabularını yendirerek, anlamlandırma yetisi kazandıracak bir metot, anlamayı anlamasını sağlayacak bir süreç planlanabilir mi?

Korku filmlerinde her zaman bir +18 sahne bulunur, genellikle korkulacak ânın hemen öncesi de sahnelenir. İzleyici odaklanır, kalp atışı ve kan dolaşımı ayarlanır, sessizlik olur sonra 3-2-1 Kayıt… İnsanın anatomik ve psikolojik sistemini, işleyişini çözmüşler. (Hangi kelimeler ve mana kullanılarak uyarılıyoruz! “205- O, (senin yanından) ayrılınca yeryüzünde bozgunculuk yapmağa, ekin ve nesli yok etmeğe çalışır. Allah ise bozgunculuğu sevmez”. Bakara Suresi)

Roma sonrası dönemde dinin öğretileri ve sınırlamalarından kurtulmak için monarşileri, monarşilerden kurtulmak iç halkı, halktan kurtulmak için de anayasal düzeni destekleyerek kendini güvence altına alan ve bugün hâkim konumda olup, fordist ürünlerini (yabancılaşma etkisi) satabileceği insanlar (mankurtlar) yetiştiren burjuvanın bu düzenine karşı tohumlar ekmek; Dünya’yı tüccarların/tacirlerin elinden geri almak, kurtarmak gerekiyor. 2016 rakamlarına göre Dünya’nın en büyük 100 ekonomisinin 31’ini devletler 69’unu şirketler oluşturuyor. Kaynak, enerji, üretim ve tüketim düzeni kendini idâme ettirecek bir şekilde çoktan kurmuşlar. Ulul Emr’in aslında alimler olduğu söyleniyor; zalimler hırs, kibir ve acımasızlıkla Dünya’yı yönetmeyi arzular ve yönetirken, bugünün alimlerinin dünya ve gelecek ile ilgili hedefleri ve motivasyonları nedir?

Ahir kelam; düzen çok iyi kurulmuş, askerle, cebr ile yıkılacak bir düzen değil bu düzen, bu düzen ancak çağın metotları, ilimleri ve alimleri ile yıkılır...

Fındık Vadisi

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

findikvadisi

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 8 7 0 22
2 SAMS  Samsunspor 8 6 2 18
3 BJK  Beşiktaş 7 5 0 17
4 FB  Fenerbahçe 7 5 1 16
5 İBFK  Başakşehir 7 4 1 14
6 GÖZ  Göztepe 7 3 1 12
7 EYP  Eyüpspor 8 3 2 12
8 KON  Konyaspor 8 3 3 11
9 BOD  Bodrum 8 3 4 10
10 TS  Trabzonspor 7 1 0 9
11 ALNY  Alanyaspor 8 2 3 9
12 KSM  Kasımpaşa 8 1 2 8
13 SVS  Sivasspor 8 2 4 8
14 ANT  Antalyaspor 8 2 4 8
15 ÇRZ  Ç.Rizespor 8 2 5 7
16 GFK  Gaziantep FK 7 1 4 5
17 KYS  Kayserispor 7 0 3 4
18 HTY  Hatayspor 7 0 4 3
19 ADS  Adana Demir. 8 0 7 1

Reklam

makmedya

Giresun Nöbetçi Eczaneler

giresundangelsin
giresundangelsin

E-Bülten Aboneliği